Odprtje razstave PEKARNE IN PEKARSTVO NA PTUJSKEM SKOZI ČAS
Razstava bo na ogled v Galerijskem hodniku Zgodovinskega arhiva na Ptuju do maja 2023. Ogled je brezplačen.
»Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.« Pekovski izdelki, posebej kruh, so bili od nekdaj pomembno živilo, zlasti v času vojn, ko jih je primanjkovalo. Pekarska tradicija tudi na ptujskem območju sega že v daljno preteklost. V srednjem veku so bili peki v mestih zelo cenjeni, saj je bilo mestno prebivalstvo odvisno od uvoza žit in peke kruha, kar omenjata tudi ptujska mestna statuta iz let 1376 in 1513. Pekarska dejavnost se je od pekovskih in mlinarskih cehov razvila do pekovskih in mlinarskih obrtnih združenj, po vojni pa se je preobrazila v družbeno lastnino. Posamezne pekovske družine so počasi izginjale, ptujska mestna oblast pa je ustanovila Mestne pekarne Ptuj, ki so v nadaljnjih desetletjih zagotavljale temeljno oskrbo s pekovskimi izdelki v mestu Ptuj, pa tudi na širšem območju Podravja. S pekarstvom je bilo tesno povezano tudi mlinarstvo, saj je moka predstavljala glavno sestavino pekovskih izdelkov.
Z delom v pekarskih delavnicah pa je sovpadalo tudi izobraževanje vajencev, pomočnikov in učenje pri pekovskih mojstrih. Razstava nas popelje v preteklost, ko je pekovska obrt temeljila na ročnem delu, pa vse do razvoja strojev in pripomočkov, ki so obrt dvignili na raven industrijske proizvodnje.